Please choose your preferred language

English Afrikaans

V tele máte asi 15 gramov kyseliny hyalurónovej (HA) a jedna tretina z toho sa každý deň odbúrava a resyntetizuje. Je to jedna z hlavných mazacích zložiek vášho tela. Umožňuje pohyb vašich kĺbov a umožňuje hladké vzájomné kĺzanie vašich svalov. Je tiež hlavnou súčasťou vašej pokožky. Je produkovaná bunkami vo vašej derme, ale nachádza sa v obzvlášť vysokých koncentráciách aj v bazálnej vrstve. Kyselina hyalurónová práve tu zadržiava vodu a pomáha pri oprave tkanív.

Ak sa pozriete na zložky ľubovoľného hydratačného krému Esse alebo séra na báze vody, uvidíte kyselinu hyalurónovú (uvedenú ako hyaluronát sodný). Aj keď o tom veľa nehovoríme, je to jedna z kľúčových ingrediencií v sortimente.

Kyselinu hyalurónovú nie je jednoduché účinne zahrnúť do produktu, ale pri správnom použití je jednou z najúčinnejších zložiek proti starnutiu v celej starostlivosti o pleť. Znižuje hĺbku vrások a zvyšuje hydratáciu, pevnosť a pružnosť pokožky, ale je tu niekoľko háčikov …

Rovnako ako takmer všetko v priemysle starostlivosti o pleť, aj v súvislosti s kyselinou hyalurónovou existuje veľa dezinformácií. Bežné tvrdenia zahŕňajú vyhlásenia ako – „Táto zložka pojme vo vode viac ako 1 000-násobok svojej hmotnosti“ – alebo – „1 g HA pojme 6 litrov vody“.

Skutočná veda je trochu iná, kyselina hyalurónová dokáže zadržať asi 10-krát vlastnú váhu vo vode, čo by malo byť dostatočne pôsobivé. Opakovane citované „fakty“ často pochádzajú z akademickej práce, ktorá cituje, že molekula dokáže zadržať 1 000% (čo je rovnako ako 10-násobok) jej hmotnosti vo vode a došlo k zlej interpretácii nevedeckými mozgami (ako sú tie naše, mozgy ľudí z marketingu).

Kyselina hyalurónová je drahá zložka a väčšina značiek používa veľmi nízke hladiny, pretože maximalizácia zisku je v popredí mandátov mnohých značiek.

Ďalším relevantnou vecou na zváženie je veľkosť použitej molekuly. Kyselina hyalurónová je polymér (výraz pre dlhý rad opakujúcich sa jednotiek). Ak je počet jednotiek veľmi malý, potom máte malú molekulárnu veľkosť (asi 20 kDa). Ak je počet jednotiek veľký, máte oveľa väčšiu molekulu (asi 7 000 kDa). Aby mohla molekula preniknúť do kože, musí byť malá, ale je tu háčik – ak je príliš malá, vytvára v koži zápal. Optimum je medzi 60 a 80 kDa, ale vyžaduje si to extra náklady, pretože oddelenie tejto hmotnosti molekuly od zvyšku je ťažké.

Kyselina hylurónová je pre Esse kľúčovou ingredienciou, takže cítime, že extra náklady za to stoja!

A v prípade, že by vás zaujímalo, náš zdroj je skôr z baktérií než zvyčajný zdroj, ktorým je živočíšna chrupavka.